tZitemzo… waar je terecht kunt als je rechten worden geschonden

Folder voor jongeren die willen weten waar ze terecht kunnen met klachten als hun rechten geschonden worden.

Ben je het niet eens met hoe je behandeld wordt? Of vind je dat je rechten geschonden werden? Dan kan je een klacht indienen of soms zelfs naar de rechtbank stappen.

In de eerste plaats bespreek je je klacht best direct met de persoon die je onheus behandelde. Als dit niet (goed) lukt, kan je een vertrouwenspersoon vragen om je hiermee te helpen of kan je het gedrag van een medewerker ook aankaarten bij de organisatie voor wie de persoon werkt. Met bepaalde klachten kan je daarnaast ook terecht bij een specifieke dienst of ombudspersoon.
Als minderjarige kan je bovendien met al je klachten over de schending van je rechten, bv. op school, in de jeugdbeweging of in de sportclub,… terecht bij de klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat op het telefoonnummer 0800 20 808 of via klachtenlijn@kinderrechten.be.

tZitemzo is er speciaal voor alle minderjarigen. Je kan ons schrijven of mailen, telefoneren of chatten, en natuurlijk ook langslopen bij tZitemzo om gratis en anoniem informatie en advies te krijgen over de wet en ook voor ondersteuning wanneer je een klacht wil indienen of wanneer je betrokken bent bij een juridische procedure.

Meer informatie hierover vind je in deze folder.
De brochure is er voor jongeren tussen 13 en 18 jaar.
Je kan deze brochure enkel gratis downloaden.

Uitgave: 2022

Meer publicaties