Mijn ouders gaan scheiden. Mag ik kiezen waar ik wil wonen?

Het antwoord hierop is nee! Ouders nemen alle beslissingen over de opvoeding van hun kinderen tot deze 18 zijn. Normaal beslissen ouders dus samen waar hun kinderen zullen wonen. Wij raden je wel aan om toch aan je ouders jouw mening hierover te vertellen.

Ook wanneer ouders (voor een tijdje) niet meer samenwonen, moeten ze afspreken bij wie hun kinderen gaan wonen en hoe het bezoek geregeld worden. De kinderen zelf hebben hier volgens de wet niets in te zeggen. Wij raden je aan om toch aan je ouders jouw mening hierover te vertellen. Als ze weten hoe jij erover denkt, houden ze er misschien ook rekening mee.

Als ouders samen geen afspraken kunnen maken, kunnen ze aan de rechter vragen om te beslissen wat er moet gebeuren. De rechter kan dan ook naar jouw mening luisteren. Hij zal je niet vragen om te kiezen welke ouder je het liefste ziet. Wel kan je vertellen wat je van een aantal zaken vindt. Dat is het hoorrecht van kinderen. Je kan niet zelf beslissen over wat er met je zal gebeuren. Dat is het werk van de rechter. Jouw mening kan hem wel helpen om een zo goed mogelijke oplossing te vinden.

Auteur:

Logo tzitemzo

Meer faq’s