Mag een leerkracht in mijn GSM kijken?

Minderjarigen hebben recht op privacy, ook op school.
Als je betrapt wordt met je gsm of smartphone mag de leerkracht die niet zomaar inkijken, tenzij met jouw toestemming. Je leraar mag jou wel verplichten om je gsm af te geven bijvoorbeeld tijdens een examen of bij gebruik tijdens de les. Maar hij mag deze niet langer bijhouden dan nodig is.

Hoelang de leerkracht je gsm mag bijhouden, staat ook soms vermeld in het schoolreglement.
Alle regels die op jouw school gelden, worden vermeld in het schoolreglement. Dit reglement hebben jij en/of je ouders ondertekend bij de start van het schooljaar. Dit wil zeggen dat jullie akkoord gingen met de inhoud van het document.

Wist je dat … je boekentas en je locker ook tot je privacy behoren op school?
Wanneer jij, als +12 jarige, geen toestemming geeft aan de leerkracht om je boekentas of locker te controleren, mag hij dit niet doen.
Wanneer je toestemming geeft, of er sprake is van een noodtoestand (waarbij personen gevaar lopen), mag de school dit wel. Geef je de school geen toestemming, maar wil men toch jouw boekentas en/of locker inkijken? Dan kan de school contact opnemen met de politie. De politie kan in bepaalde gevallen (bv. wanneer er een misdrijf werd gepleegd, of in kader van drugs) je telefoon, boekentas en locker zonder je toestemming controleren.

Auteur:

Logo tzitemzo

Meer faq’s