Ik heb problemen thuis en zou daar graag met iemand van het JAC over spreken. Mag ik mijn vriendin meenemen naar dit gesprek?

In de jeugdhulp heb je het recht op een vertrouwenspersoon.

Je hebt het recht om een vertrouwenspersoon mee te nemen bij al je afspraken met jeugdhulpverleners en bij het uitoefenen van je rechten in de jeugdhulp.

Een vertrouwenspersoon is iemand die je vertrouwt en bij wie je je goed voelt. Je mag zelf kiezen wie dat is en die persoon meenemen wanneer je met je hulpverlener praat. Als je niemand kunt kiezen, kan de organisatie die je helpt iemand voor je aanwijzen.

Niet iedereen kan zomaar een vertrouwenspersoon zijn:

  • De persoon moet 18 jaar of ouder zijn.
  • De persoon moet een kopie van het strafblad kunnen laten zien.
  • De persoon mag niets te maken hebben met de hulp die je nu krijgt. Bijvoorbeeld, je ouders of een van je begeleiders kunnen geen vertrouwenspersoon zijn.

Je mag je vriend of vriendin dus meenemen als vertrouwenspersoon als die aan deze voorwaarden voldoet. Als je vriend of vriendin niet aan deze voorwaarden voldoet, kun je hen toch meenemen als steunfiguur. De hulpverlener beslist dan of dit mag. Omdat deze steunfiguur geen beroepsgeheim heeft (een officiële vertrouwenspersoon heeft dit wel), kan er geen vertrouwelijke informatie over anderen worden besproken met de steunfiguur.

Auteur:

Logo tzitemzo

Meer faq’s