Heb ik recht op een gratis advocaat?

De wet zegt dat minderjarigen altijd recht hebben op kosteloze (=gratis) bijstand van
een advocaat. Je advocaat werkt in dat geval pro Deo voor jou. Hij wordt dan voor zijn
werk betaald door de overheid.

Jouw advocaat is er voor jou. Hij moet jouw mening verdedigen voor de rechter. Zorg er voor dat hij jouw mening kent. Vertel hem duidelijk wat je wil. Zorg er ook voor dat je zijn naam en contactgegevens kent, zodat je hem kan bereiken als je hem nodig hebt.

Heb je een jeugdadvocaat nodig die je bijstaat? Neem dan zelf contact op met een advocaat. (Zo vermijd je dat je ouders een rekening voorgeschoteld krijgen.
Surf naar volgende website om de contactgegevens van een jeugdadvocaat in je buurt te vinden: https://www.jeugdadvocaat.be/index.php/vind-je-advocaat-in-de-buurt

Advocaten hebben beroepsgeheim. Wat je met je advocaat bespreekt, blijft dus tussen
jullie beiden. Ook je ouders komen hiervan niets te weten (tenzij je in een ernstige
gevaarsituatie verkeert).

Je moet steeds verdedigd worden door een advocaat als je voor een jeugdrechter moet verschijnen omdat je een jeugddelict gepleegd hebt, of omdat je in een moeilijke situatie leeft (ook wel VOS-situatie genoemd). Als minderjarige verdachte of dader van een misdrijf heb je bovendien ook recht op de bijstand van een advocaat voor en tijdens het verhoor door de politie. Je mag je advocaat zelf kiezen. Maar wanneer je zelf geen advocaat gekozen hebt, zal de rechter of politie er in bovenstaande gevallen één laten aanstellen voor jou.
In alle andere situaties of procedures kan je zelf kiezen of je wil bijgestaan worden door een advocaat of niet.

Let op: Wanneer je meerderjarig bent, is een pro-Deo advocaat niet altijd gratis meer. Personen met een beperkt inkomen krijgen, afhankelijk van hun inkomen, volledige of gedeeltelijke kosteloze juridische bijstand.

Auteur:

Logo tzitemzo

Meer faq’s