Hallo, ik ben Emiel (16j), ik woon in een instelling en heb daar een dossier dat ik ook al heb gelezen. Ik wil niet dat mijn ouders ook lezen wat ik bespreek met mijn begeleider. Mogen mijn ouders dit lezen?

Jouw dossier is vertrouwelijk en niet veel mensen mogen hier zomaar inkijken.

Dag Emiel,

In de jeugdhulpverlening heb je o.a. het recht om je dossier in te kijken als je bekwaam bent. In je dossier staan belangrijke dingen over jezelf, je gezin en jullie situatie die je hulpverlener heeft genoteerd. Dankzij dit dossier weten hulpverleners hoe het met jou, je gezin en de jeugdhulp gaat. Jouw dossier is vertrouwelijk en niet veel mensen mogen hier zomaar inkijken. Wie mag er allemaal jouw dossier lezen?

  • Je hulpverleners mogen dit dossier lezen omdat ze zo alles te weten komen wat belangrijk is om je goed verder te helpen.
  • De jeugdrechter kan je dossier dat zijn consulent maakte, lezen om een goede beslissing te nemen.
  • Jijzelf mag, als je bekwaam  bent, natuurlijk ook weten wat er in je dossier staat! (Als je niet bekwaam bent, doen je ouders dat in jouw plaats. In dat geval kan je wel vragen om iets als vertrouwelijk te noteren in je dossier, waardoor je ouders dit niet mogen lezen.)

Daarnaast heeft iedereen die in het dossier vermeld wordt het recht om te weten wat er over hemzelf staat opgeschreven.

In principe mogen je ouders dus geen toegang hebben tot je dossier als je bekwaam bent. Ze kunnen wel toegang hebben tot gegevens die enkel over zichzelf gaan, dit door de Privacy Wet. .

Vriendelijke groetjes,

tZitemzo

Auteur:

Logo tzitemzo

Meer faq’s